VIII Dni Wioski 2018

• 8 Dni Wioski

VIII Dni Wioski odbyły się w piękną sobotę 15 września.

Pogoda dopisała, odwiedzający zadowoleni. Wszystkim, którzy zaangażowali się w pomoc serdecznie dziękujemy!

Tradycyjnie juz Stowarzyszenie Wioska zorganizowało i zaprosiło na rad nordic walking. Do wyboru były dwie trasy 6 i 10 km. Nad bezpieczeństwem uczestników marszu czuwała instruktorka Michalina z grupy Aktywni Plus z Opalenicy. Patronat nad rajdem objął Starosta Grodziski. Po rozgrzewce wszyscy ruszyli w trasę a organizatorzy mieli wtedy chwilę aby przygotować się do następnej imprezy sportowej. Po raz pierwszy zorganizowano konkurs rolkarski. Na nowej drodze ustawiono start oraz przygotowano trasę tak, żeby 8 osobowe grupy z każdej Wioski mogły walczyć w różnych konkurencjach. Nad wszystkim czuwali członkowie klubu Skate2City z Grodziska Wielkopolskiego, którzy licznie przybyli aby wspierać wszystkich uczestników konkursu.  Zawody rolkarskie o puchar Burmistrza Rakoniewic wygrała drużyna z Wioski w gminie Niechlów, drugie miejsce zajęła Wioska z gminy Skępe a trzecie przypadło gospodarzom imprezy.

Po skończonych konkurencjach wszyscy uczestnicy i rajdu nordic walking oraz rolkarze otrzymali z rąk burmistrza Rakoniewic upominki oraz pamiątkowe medale. Partnerem 8 Dni Wioski było LOTTO, Maspex, Pepsi i Bogilu.

Po południu komisja składająca się z 4 sołtysów Wiosek i prezesa OPS Wioska wyłoniła zwyciężczynię w konkursie kulinarnym "Pyrka na stole, czyli ziemniak w roli głównej" III i II miejsce zajęła Agnieszka Korsak za devolaya ziemniaczanego z grzybami i kotlety ziemniaczne z papryką a I miejsce Izabela Schulz za pączki z ziemniaków. Wszystkie uczestniczki otrzymały nagrody . Partnerem w konkursie kulinarnym byli: Joanna Linkiewicz, Pepsi, Maspex, ARiMR oraz Bogilu.

Imrezami towarzyszącymi była wystawa prac Piotra Pogonowskiego  pt. "Krzyk w Wiosce", warsztaty plecionkarstwa przeprowadzone przez pracownię Artex oraz pchli targ.

Wieczorem odbyła się impreza taneczna.

Serdeczne podziękowania dla pań, które upiekły domowe ciasta na poczęstunek dla zawodników nordic walking.

Dziękujemy wszystkim strażakom oraz obsłudze Bogilu.

grodzisk.naszemiasto.pl/artykul/viii-dni-wioski-jest-w-tych-wioskach-jakas-wielka-sila,4802903,artgal,t,id,tm.html

grodzisk.naszemiasto.pl/artykul/dni-wioski-zawody-rolkarskie-i-rajd-nordic-walking-galeria,4802729,artgal,t,id,tm.html